Wat verandert er met provisie vanaf 2010?

Transparantie in provisie gaat steeds verder. Het moet nog duidelijker worden voor de klant hoeveel provisie er in een product zit. Zo kunt u beter een afweging maken hetzelfde product zonder provisie af te sluiten of een goedkoper product te kiezen.

* Vanaf 1 januari 2010 moeten aanbieders transparant zijn over de kosten van het product. Dit houdt in dat ze duidelijkheid moeten geven over de totale prijs van het product inclusief alle kosten. Ze moeten de bedragen in geld noemen en niet in percentages.

* Vanaf 1 januari 2010 moeten adviseurs ook de provisies bekend maken van 'betalingsbeschermers'. Dit zijn bijvoorbeeld verzekeringen die samen met een krediet worden afgesloten tegen het (deels) wegvallen van het inkomen door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden. Het kan ook een combinatie van deze dekkingen zijn (arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden) die samen met een krediet worden afgesloten. Ook bij een (natura) uitvaartverzekering moet een adviseur vanaf januari 2010 informatie geven over de manier waarop hij wordt beloond. Dit geldt niet alleen voor koopsomverzekeringen, maar ook voor premiebetalende verzekeringen.

* Ook moeten aanbieders van complexe producten waarmee je vermogen opbouwt een duidelijke uitsplitsing geven van de kosten bij deze producten.

Provisieloos verzekeren of een hypotheek afsluiten zonder provisie te betalen is natuurlijk goedkoper! Het aanbod is er, u hoeft alleen nog maar te vergelijken en een keuze te maken.

Meer weten of uw offerte vergelijken met een offerte zonder provisie? Bel 0900 - 446 0 446 (lokaal tarief), gebruik het contactformulier.


Vragen over provisie